Hopp til hovedinnhold

80 år siden frigjøringsdagen

I 2025 markerer Norge 80-årsjubileet for frigjøringen etter andre verdenskrig, og Museum Vest deltar aktivt i markeringen med ulike arrangementer og aktiviteter

Bergens Sjøfartsmuseum

Bergens Sjøfartsmuseum markerer jubileet med flere arrangementer. Det tilbys et undervisningstilbud for ungdomsskolen og videregående skole om norske sjøfolk under andre verdenskrig. I tillegg arrangeres foredrag om kvinners innsats i motstandsarbeidet 3. april, samt et foredrag om Bjørn West i fredsdagene 1945 den 6. mai. På selve frigjøringsdagen, 8. mai, vises filmen The Imitation Game med en innledning av Lilli Ingvaldsen.

Nordsjøfartmuseet i Telavåg

Nordsjøfartmuseet i Telavåg arrangerer en høytidelig markering ved minnestøtten kl. 12.00 på frigjøringsdagen, etterfulgt av korkonsert og bespisning på museet kl. 13.00. Senere på kvelden kl. 19.00 inviterer museet til en panelsamtale med Vivian Midttveit og T. Lien om etterkrigstiden i Telavåg og Finnmark.

Bjørn West

Bjørn West Museet har flere arrangementer frem mot frigjøringsjubileet og videre ut året, inkludert bokslepp av Geir Hitlands 2. utgave av boka om Bjørn West den 27. april, markering av hendelsene i Stordalen 5. mai, og åpen dag med foredrag og markering på frigjøringsdagen 8. mai. Senere følger arrangementer om dagliglivet i en okkupert bygd med Erna Osland 3. juni, en fjelldag på Sætrefjellet 6. juli og Bjørn West-marsjen over Bjørn West-fjellet 23. august.

Arrangementer

Museum Vest-podden

Museum Vest-podden har publisert en rekke episoder som belyser ulike aspekter av andre verdenskrig. Flere episoder handler om krigsseilernes opplevelser, blant annet samtaler med Lilli Ingvaldsen (#5), Bjørn Tore Rosendahl (#13) og Ole Torp (#39), samt episoder om hvordan sjøfolkenes innsats påvirket deres familier (#16) og hvordan deres historier har blitt formidlet i filmen Krigsseileren med regissør Gunnar Vikene (#43).

Motstandskampen og spesifikke hendelser under krigen er også et viktig tema. Episodene omhandler blant annet Bjørn West-gruppen (#48), Telavågtragedien (#71), og historier fra havnaksjonen i Telavåg (#76). Svein Arne Myhren tar for seg Gestapo i Bergen (#30), mens Vigleik Mathisen ser på nazistenes bombing av Norge (#35).

Nordsjøfarten og Englandsfarten, sentrale fluktruter for norske motstandsfolk, blir belyst i episoder med Joakim Gusland (#29) og Geir Hestmark (#27), mens Trond Carlsen forteller om tragedien på fangeskipet Rigel (#42). Olje som strategisk ressurs i krigen diskuteres i episode #26 med Svein Aage Knudsen.

Flere episoder reflekterer også over krigshistoriens relevans i dag (#7) og personlige historier fra krigen, slik som Nicholas H. Møllerhaugs fortelling om sine besteforeldre (#74) og Konrad Elias Birkhaugs innsats som lege og redningsmann (#17).

Disse episodene gir et bredt innblikk i krigens påvirkning på enkeltpersoner og samfunnet, og de er tilgjengelige på Museum Vests nettsider og podcastplattformer.

Museum24:Portal - 2025.04.08 / v2.0.7.3
Grunnstilsett-versjon: 2